Evde Kedi Jölesi Yapımı

kedi jölesi bir nevi ev yapımı yaş mama ve kedileri sadece bununla beslemek sağlıklı değil.

 0
Evde Kedi Jölesi Yapımı

Kediler sevimli ve havalı oldukları kadar damak tadına da düşkün canlılardır. Kediler için en sağlıklı besleme yöntemi hazır mamalar olsa da bu evde kedilerimiz için lezzetli öğünler hazırlayamayacağımız anlamına gelmiyor.

Kedi jölesi tüm kedilerin bayılarak yiyeceği bir tarif. Ancak unutmayın; kedileri yalnızca yumuşak gıdalar ile beslemek dişlerinin sağlığı için iyi değildir. Bu nedenle hazırlayacağınız kedi jölesini dört ayaklı dostunuza kuru mamanın yanında ara sıra keyiflenmesi için vermelisiniz.

Yani kedi jölesi bir nevi ev yapımı yaş mama ve kedileri sadece bununla beslemek sağlıklı değil.

Malzemeler

  • 250 gram haşlanmış balık ya da tavuk eti
  • 1 tane haşlanıp doğranmış havuç
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 5 çorba kaşığı un

Hazırlanışı

Ilık durumdaki tavuk suyuna 5 kaşık unu ekleyin ve iyice karıştırın ve ocağın üstüne koyup koyu bir kıvama gelene dek karıştırarak yüksek ateşte pişirin.

Ardından doğranmış havucu ve tavuk ya da balık etlerini ekleyip blenderden geçirip soğumaya bırakın. Kediler bu ev yapımı kedi jölesini büyük bir keyifle yiyeceklerdir. Sizin ellerinize sağlık, kedinize de afiyet olsun.

Evde Kedi Maması Yapımı

Ülkemizde de son yıllarda evcil hayvan besleme oranı oldukça artmıştır. Neredeyse her petshop mağazasında veya veterinerden evcil dostumuz için uygun mama türlerini bulabiliriz. Ancak bazı durumlarda kedilerimizin kuru mamalardan yeteri kadar besin alıp almadığı konusunda şüpheye düşüyor ve çoğu zaman kediye evde mama hazırlama tarifleri konusuna yöneliyoruz. Öyle ki, bazıları kedilerin ev yemeği yememesini savunurken bazıları ise ev yemeği tüketmesinde herhangi bir sorun olmadığını savunuyor.

Eğer tercihiniz hazır mamalar üzerineyse ve hangisini alacağınızı bilemiyorsanız “En iyi kedi mamaları listesi” başlıklı içeriğimizi de mutlaka incelemelisiniz. Bu içeriğimizdeki bilgiler ise daha evde kedi maması yapmak isteyenlere göredir.

Kedi Maması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerin insan yemeklerinde bolca bulunan yağ, salça, baharat gibi besinleri tüketmemesi gerekiyor çünkü bu besinler direkt olarak karaciğerlerine zarar veriyor. Ancak kediye evde mama hazırlama tarifleri içerisinde tamamen kedilerinizin sağlığı ve bağışıklık sistemi için yararlı besinler bulunuyor.

Kediler, özellikle Taurin besinine vahşi doğaları gereği bolca ihtiyaç duyan canlılardan biri. Taurin ise et ve ciğer gibi yiyeceklerden alınıyor. En pahalı mamalar bile içeriğinin çoğunun etten oluştuğunu iddia etse de kuru mamalarda Taurin oranının düşük olduğu gözlemleniyor. Özellikle kediye evde mama hazırlama tarifleri ile bol Taurin içeren mamalar hazırlayarak kedinizi sağlıklı mamalarla besleyebilir ve ömrünü uzatabilirsiniz.

Kedilerin bazı yiyeceklere alerjisi bulunabilir. Eğer evcil hayvanınızın bir alerjisi bulunuyorsa veterineriniz mutlaka bunu size belirtecektir. Eğer aşağıda yer alan tarifler arasında dostunuzun alerjisi bulunan bir madde bulunuyorsa bu mamayı kesinlikle kedinize vermemeniz gerekmektedir.

Kolay Kedi Maması Tarifi

Kediler, doğaları gereği oldukça seçici ve etçil canlılardır. Köpeklerin tam aksine, kedilere yiyecek beğendirmek oldukça zordur. Ayrıca bazı mama tarifleri oldukça zahmetli olduğundan bu mamaları hazırlamaya üşenmeniz oldukça normaldir.  Sizler için hem yapımı kolay olan hem de dostunuzun çok seveceği bir tarif hazırladık. İşte kolay kedi maması tarifi:

Malzemeler:

  • 400 gram tavuk ciğeri
  • 1 adet küçük boy patates
  • 1 adet küçük boy havuç
  • Bir adet yer elması
  • 4-5 dal maydanoz
  • Yarım litre su

Öncelikle havuç, patates ve yer elmasının kabuklarını soyarak küçük küpler halinde doğrayın ve bir tencerenin içerisine alın. 4-5 dal maydanozu da ince ince doğrayın ve tencereye alın. Ardından tavuk ciğerlerini de tencerenin içerisine alın ve üzerine yarım litre su ilave edin. Ciğeri ve sebzeleri yaklaşık 40 dakika boyunca kaynatın. 

Ocaktan aldıktan sonra bir blender yardımıyla iri taneli bir karışım haline gelene kadar karşımı çekin. Ardından içerisine iki adet yumurta karıştırarak hızlı hızlı karıştırın. Soğuduktan sonra kedinize servis edebilirsiniz. Ayrıca bu mama yaklaşık 1 hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilmektedir.

Yaş Kedi Maması Yapımı

Yaş kedi maması yapımı en kolay mama tarifleri içerisinde yer alır. Bol sebzeli, etli ve tahıllı bir yaş mamayı kediniz için evde hazırlayabilirsiniz. İşte yaş kedi maması yapımı:

Malzemeler:

  • 1 adet alabalık
  • 1 adet mezgit
  • 2-3 sap brokoli
  • 2-3 dal maydanoz

Yukarıda yer alan tüm malzemeleri geniş bir tencerenin içerisine alın. Balıkların önceden pullarını ve kılçıklarını ayıklamanız gerekmektedir. Brokoliyi ve maydanozu ince bir şekilde doğrayıp tencereye alın. Yarım litre su ile birlikte yukarıda yer alan malzemeleri pişene kadar kaynatın. 

Piştikten sonra ocaktan alın ve henüz sıcakken bir çatal yardımıyla ezin ve püre haline getirin. Ilıdıktan sonra kedinize servis edin. Bu yaş mama, 1 hafta boyunca buzlukta saklanabilir. 1 haftadan uzun süre saklanmaması tavsiye edilmektedir.

Evde Kuru Kedi Maması Yapımı

Eğer dışarıdan alınan kedi mamalarına güvenmiyorsanız evde kuru kedi maması yapımı tarifleri ile evcil dostunuz için kısa süre içerisinde leziz bir kuru mama hazırlayabilirsiniz. İşte evde kuru kedi maması yapımı:

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt (laktozsuz)
  • 2 su bardağı su
  • 3 su bardağı un
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • Yarım kilogram kırmızı kuzu eti

Öncelikle et ve sebzeler ufak parçalara ayrılarak bir tencere içerisinde üzerini biraz geçecek miktarda su ile birlikte kaynatılmalıdır. Ardından kaynadıktan sonra bir blender yardımıyla çekilerek püre kıvamına getirilmelidir. 

Bu aşamadan sonra, un, süt ve yumurta pürenin içerisine katılır, yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Bu işlemin ardından bir fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Ardından hamur küçük bezeler halinde yuvarlanarak tepsiye alınır. 

Hamurun birbirine yapışmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yaklaşık 30 dakika kadar 180 derece fırından pişirdikten sonra kuru kedi mamalarınız hazırlanmış olur. Ilıdıktan sonra kedinize servis edebilirsiniz ve ağzı kapalı bir kap içerisinde saklayabilirsiniz.

Sardalya

Sardalya, kedilerin fayda sağlayabileceği birden çok besleyici özelliğe sahip bir besindir. Ve kediler için yapılabilecek basit ve besleyici bir ev yapımı tariftir. Aynı zamanda çok iştah açıcıdır ve kedilerin en çok sevdiği yiyecektir.

Malzemeler

  • Bir kutu konserve sardalya
  • 1/2 bal kabağı ya da eğer büyükse 1/4 bal kabağı
  • Bir kase yulaf ezmesi

Yapılışı

  1. Yulaf ezmesine kaynamış suyu ekleyin
  2. Kabuklarını soyduğunuz ve irice doğradığınız bal kabağını haşlayın
  3. Haşladığınız bal kabağını ezin
  4. Bütün malzemeleri karıştırın. Her ne kadar çok da gerek olmasa da, dilerseniz bir mutfak robotu yardımıyla karıştırabilirsiniz. Hazırladığınız karışımı buzdolabında saklayın.

Et ve ıspanak

İçeriğinde bulunan besleyici malzemeler sebebiyle bu tarif kediler için harika bir seçenektir. Hazırlanışı kolaydır ve kediler genelde tadını severler. Bu tarif, yapabileceğiniz en kolay tariflerden biridir.

Malzemeler

  • 1 kase dana kıyma
  • 1 kase pirinç
  • 1/2 kase ıspanak

Yapılışı

  1. Dana kıyma çiğ olabilir. Dilerseniz bir tavada kısa bir süreliğine ısıtabilir ya da birkaç dakikalığına suda kaynatabilirsiniz.
  2. Ispanakları biraz kaynatın; ancak besleyici özelliğini kaybetmemesi için çok fazla kaynatmamaya özen gösterin.
  3. Pirinci içine hiçbir şey eklemeden pişirin.
  4. Tüm malzemeleri karıştırın ve blenderdan geçirin. Son olarak, buzdolabında saklayın.

Tavuk ve havuç

Kediler tavuk yemeğini çok severler ve aynı zamanda tavukta ihtiyaçları olan protein de bulunur. Aynı şekilde havuç da sebze olduğu için kedinizin beslenme düzenini çeşitlendirmeye ve dengelemeye yardımcı olur.

Malzemeler

  • Tavuk
  • Havuç
  • Bira Mayası

Yapılışı

  1. Tavuğu iyice pişene kadar haşlayın. Çiğ tavuk kedinizin hasta olmasına sebep olabileceği için, bu adımı kesinlikle atlamayın.
  2. Havuçları ezeceğimiz için, dilerseniz haşlayabilir ya da daha lezzetli olmasını sağlamak için fırında pişirebilirsiniz.
  3. Bira mayasını da ekledikten sonra tüm malzemeleri iyice karıştırın. 
  4. Ve buzdolabında saklayın.

Ton balığı ve ciğer

Ton balığının kokusu kedileri resmen çılgına çevirir. Tam da bu nedenle pek çok hazır mamada bu lezzet kullanılır. Ancak bu mamaların çoğunda aslında ton balığı yoktur. Kediler aşağıdaki tarifi gerçekten çok seviyorlar!

Malzemeler

  • 400 gramlık bir kutu konserve ton balığı
  • 1/4 kase ciğer
  • 1/2 kase (pişirilmiş) pirinç
  • 2 çorba kaşığı balık unu

Yapılışı

  1. Ciğeri haşlayın.
  2. Ciğeri macun haline getirin.
  3. Pirinci içine başka hiçbir şey eklemeden pişirin.
  4. Ton balığını süzün.
  5. Mutfak robotunda iyi bir şekilde karıştırın.
  6. Bu karışımdan küçük yuvarlaklar yapın ve buzdolabında saklayın. 

Kediler için Süper Bir Mama

Bu tarif çok besleyici bir etli tariftir. Aynı zamanda kedilerin beslenmesi için en eksiksiz ev yapımı tariflerden de bir tanesidir. 

Öyle ki, bir kedinin ihtiyacı olabilecek tüm besinleri içerir ve buna ek olarak, kediler bu tarifin muhteşem lezzetine bayılırlar. Son zamanlarda zayıflamış kedi yavruları ve yetişkin kediler için çok uygun bir tariftir.

Malzemeler

  • 1/2 kilo dana eti ya da tavuk
  • Doğal ton balığı (İki adet 80 gramlık konserve kutu)
  • 200 gram tavuk ciğeri
  • 2 yumurta
  • 200 gram pişmiş garnitür (patates, tavuk ve bezelye)

Yapılışı

  1. Patatesleri haşlayın.
  2. Yumurtaları haşlayın (patatesi haşladığınız suyu yumurtaları haşlamak için de kullanabilirsiniz)
  3. Tavuk ciğerini kısa bir süre kızartın, eğer çok uzun süre pişirirseniz besin değerlerini kaybedebilir.
  4. Ciğeri ve patatesleri küçük küpler halinde doğrayın.
  5. Bütün malzemeleri iyice karıştırın.
  6. Karışımı porsiyonlara bölerek cam kavanozlara koyun ya da top haline getirin ve streç filmle sarın.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

kedi Tüm çabamız, can dostlarımızın hayatına küçük de olsa bir dokunuş yapabilmek. Bu çabamız hiçbir şekilde, maddi kaygılar gütmeden sizlere sunulmaktadır. Kedilere özel, bu site olan Kedi Yavrusu 'da kısa bir yolculuğa başlayın!