Kedilerde Kanser Belirtiler

Kedilerde kanser belirtisi farklı şekillerde görülebilir. Kilo kaybı bunlardan ilki ve en yaygın olanıdır. Özellikle bağırsak tümörlerinde aşırı ve hızlı kilo kaybı görülmektedir.

 0
Kedilerde Kanser Belirtiler

Kedilerde kanser farklı nedenlere bağlı olarak görülebilen bir hastalıktır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de giderek artan şekilde kanser hastalığı görülmektedir. Kedisi kanser olanlar ve hastalık hakkında bilgi almak isteyenler için bazı ayrıntılara bakmakta yarar var.

Kedilerde kanser belirtisi farklı şekillerde görülebilir. Kilo kaybı bunlardan ilki ve en yaygın olanıdır. Özellikle bağırsak tümörlerinde aşırı ve hızlı kilo kaybı görülmektedir. İştahı iyi olan kedi buna rağmen kilo kaybetmeye devam eder.

İkinci olarak kedilerde aşırı saklanma eğilimi varsa, sadece yemek için dışarı çıkıyorsa veya hiç çıkmıyorsa bu halde acilen veteriner götürülmesi gerekir. Genellikle kanser ya da ölümcül diğer hastalıklarda dışarı çıkmak istemezler. Ayrıca ağızda çıkan ve iyileşmeyen yaralar, anormal koku da kanser belirtisi olabilir.

Kedilerde kanser nasıl anlaşılır sorusunun bire diğer yanıtı da burun kanamasıdır. Kanamaya neden olacak bir darbe gibi durumlar yokken kan gelmesi, kan kanseri işareti olabilmektedir.

Kediniz sürekli ishalse, bağırsak mide bölümlerinde yer alan tümöre işaret edebilir. Kısa süreli ishaller risk olmamaktadır ancak uzun vadede ishal kedilerde tümör belirtileri olarak değerlendirilir. Burun ve göz kısımlarında akıntı olduğunda kanser ihtimali yüksektir.

Burundaki akıntı yüz bölgesinde yer alan bir kansere işaret edebilir. Göz akıntısı da göz kanseri işareti olabilir. Kedilerde nöbet geçirme durumu da kanser belirtisi olabilir. Özellikle yaşlı kedilerde beyin tümörlerinde bu nöbetlere rastlanır. İstemsiz hareketler, bayılma, titreme ya da kasılma halleri olabilir. Kedilerde ani kilo alma, ciltte belirgin değişikliler, ağrılı hal da tümör belirtisi olabilir.

Kedi Ağız Tümörü

Kedi ağız tümörü ağız boşluğunda kitle olması şeklinde kendini belli eder. İyi ya da kötü huylu bir tümör olabilir. Dışarıdaki hücre büyümelerinden farklı olarak ağız içi tümörlerinin alınması, tedavisi zordur.

Dudak, kemik ya a diş etlerinden çıkan bir tümör olabilir. Ancak bazı hallerde kedilerde yağ bezesi de oluşabilir. Bunlar kanser değildir. Ancak net sonuç alınması için yapılması gereken veterinere giderek kontrollerin olmasıdır.

Kedilerde Lenfoma

Kedilerde lenfoma en yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Söz konusu kanserin nedeni leukemia virüsüdür. Tüm kedi ırklarında görülebilir. Özellikle 8 yaştan daha büyük kedilerde sık rastlanır. Kedilerde lenf kanseri düzenli aşılama ile daha azaltılmaktadır.

Kedilerde lenf bezi şişmesi sonrası görülen kanser kedinin hasta görünmesi ile ilk kendini belli eder. Bazı hallerde enfeksiyonla birlikte de kendini gösterebilir. Bu halde şiddeti artacaktır. Kedilerde lenfoma belirtileri konusuna bakılırsa:

  • İştah kaybı ve kusma, ishal
  • Tüylerinin matlaşması cansız görünmesi
  • Göğüs kafesinde sıvı toplanması
  • Solunumda zorluk
  • Çok sık idrar yapma
  • Kansızlık şeklinde belirtileri vardır

Kedilerde lenfoma tedavisi için öncelikle veterinere götürülmesi ve hastalık derecesine göre bir yol çizilmelidir.

Kedilerde Lipoma

Kedilerde lipoma bir kanser türü olmadığı halde yağ hücrelerinin bir araya getirdiği şişliklerdir.

Kedilerin genelinde görülmekle birlikte yaşlı olanlarda daha fala oluşması mümkündür. Zararı olmayan bu tümörler bazen bulundukları bölgedeki organlara baskı yapar ve sorun yaratabilirler.

Kedilerde Tümör Ameliyatı

Kedilerde tümör ameliyatı konusunda hekimlerin uygulanmaya karar verdiği yöntemler belirleyicidir. Bazen biyopsi sonrasında alınması gereken tehlikeli tümör varsa bunun için kısa sürede operasyon yapılabilir. Tümör ameliyatı yapılacak olan hastanenin donanımlı olması son derece önemlidir.

Kedi Lösemisi

Kedi lösemisi ciddi bir hastalıktır. Bir kediye lösemi virüsü bulaştıktan sonra bazı kediler buna karşı koyarken bazıları taşıyıcı olur. Bazı kediler de enfeksiyona direnemez ve bir süre sonra hayatını kaybeder.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

kedi Tüm çabamız, can dostlarımızın hayatına küçük de olsa bir dokunuş yapabilmek. Bu çabamız hiçbir şekilde, maddi kaygılar gütmeden sizlere sunulmaktadır. Kedilere özel, bu site olan Kedi Yavrusu 'da kısa bir yolculuğa başlayın!